水に一晩つけるだけで火を使わず、美味しい出汁がひけます。漉し器付きのポッドを使えば漉さずに必要な量を使う事ができます。
- 調理時間:12時間
- 仕上がり量:1L
- 必要な道具:ポッド
材料
- 水 1L
- 煮干し(頭と腑をとった状態) 10g
- 昆布 10g
調理手順
固く絞った布巾で昆布を軽く拭きます。煮干しは頭と腑をとっておきます。(とった頭と腑は良いものであればミルなどで粉砕して煮干し粉として利用します)
準備した昆布と煮干しをポッドに入れ、水を注ぎます。
冷蔵庫で12時間寝かせます。
漉し器が付いていないポッドの場合は、一度ザルなどで漉します。
ポッドなどに保存して必要な量を使います。冷蔵庫で保存して2日間で使い切ってください。
Cold Dashi broth Recipe in English
You can make a delicious soup stock without using a fire by simply soaking it in water overnight. If you use a pod with a strainer, you can use the amount you need without straining.
- Cooking time: 12 hours
- Finished volume: 1 liter
- Required utensils: pods
Ingredients
- 1L water
- 10 g niboshi dried sardines (with head and guts removed)
- 10 g konbu
Cooking Instructions
Wipe the konbu lightly with a well-wrung cloth. Remove the head and guts of the niboshi dried sardines . (If the dried head and guts are of good quality, grind them in a mill and use them as niboshi powder.)
Place the prepared konbu and dried sardines in a pod and pour in water.
Let stand in refrigerator for 12 hours.
If the pod is not equipped with a strainer, strain it once through a colander.
Store in pods or other containers and use as needed. Store in the refrigerator and use up within 2 days.