選び方・調理法
選び方
長さがそろっていて、葉に張りがあり、色がはっきりしているものがよい。茎が太すぎると固い場合がある。田ゼリや水耕栽培は、畑ゼリに比べて草丈が長くなる。
下処理
根元を切り落としてきれいに洗う。新鮮な根は泥をよく落として使う。
調理法
若苗は浸し物、和え物、汁の実、煮物、漬物に。また、青みとして鍋物やご飯ものに。
保存方法
風に当たるとしおれやすく、香りも飛ぶので、ポリ袋に入れ、冷蔵庫で保存する。
料理例
せりのお浸し、せりの胡麻和え、せりとえびの炒め物、せりといかのわた炒め、せりご飯、せり粥、せりと白玉団子のみそ汁、せりと鯛のくずあんかけ、きりたんぽ鍋など。
時期・特徴
国内分布
茨城、宮城、千葉、大分など。
時期
11月中旬~3月下旬。
栄養
カロテン、ビタミンCが多い。赤血球を作るときに欠かせないビタミンの一つである葉酸が多く、鉄も多く含んでいるので貧血の予防によい。カリウム、食物繊維も多い。
特徴
独特の香りと歯触りが特徴。湧き水のある湿地に野草として自生する「野ゼリ、山ゼリ」と、栽培では水田で作る「田ゼリ」畑で作る「畑ゼリ」があるが、市場に出回るのは田ゼリが多い。また、水耕栽培も増えている。種子ができにくいので、株を分けて栽培する。在来種が多く品種分化は少なく、系統としては丸葉系と切れ葉系がある。
品種・由来
- 品種名:「島根みどり」、「松江むらさき」など
- 分類:セリ科セリ属
- 学名:Oenanthe javanica
由来
日本原産の野菜の一つで、春の七草としてなじみのある野草。万葉の頃からセリ摘みをしていた記録がある。競って伸びるから競りがセリとなったという説がある。
Japanese parsley.
Connoisseurship and cooking.
How to choose.
The leaves should be of uniform length, taut and clearly colored. If the stems are too thick, they may be tough. Rice paddy or hydroponic plants are longer than field paddy plants.
Preparation.
Cut off the roots and wash them clean. Fresh roots should be cleaned of mud before use.
Cooking Method.
Young seedlings can be used for soaked or dressed dishes, soups, simmered dishes, and pickles. They can also be used as greens in one-pot dishes and rice dishes.
Storage Method.
Store in a plastic bag in the refrigerator.
Cooking Examples.
Soaked Japanese parsley with sesame paste, fried Japanese parsley and shrimp, fried Japanese parsley and squid, rice cooked with parsley, rice gruel with parsley, miso soup with parsley and white bean dumpling, parsley and sea bream with kuzu starchy sauce, kiritanpo nabe, etc.
Seasonal season and characteristics.
Domestic Distribution.
Ibaraki, Miyagi, Chiba, Oita, etc.
When in season.
Generally fall and winter. Distribution is also possible in spring and summer.
Nutritional Content.
High in carotene and vitamin C. High in folic acid, one of the vitamins essential for red blood cell production, and iron, which is good for preventing anemia. High in potassium and dietary fiber.
Characteristics.
Characterized by its unique aroma and texture. There are two types of wild plants: “wild zeri” and “yama zeri,” which grow wild in wetlands with spring water, and “tazeri” and “hata zeri,” which are cultivated in rice paddies and fields, respectively. Hydroponic cultivation is also increasing. Since it is difficult to produce seeds, they are cultivated by dividing the plants. There are two types of strains: the round-leaf type and the cut-leaf type.
Variety and origin.
- Variety Name: “Shimane Midori”, “Matsue Murasaki”, etc.
- Classification: Seriaceae
- Scientific name: Oenanthe javanica
Origin.
One of the vegetables native to Japan, this wild plant is familiar as one of the seven spring herbs. There is a record that people have been picking Japanese parsley since the Manyo period (710-794). There is a theory that the name “Seri” comes from “Seri,” meaning “Seri” in Japanese, since it grows in competition with other plants.