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スナップエンドウ スナックエンドウ Green pea.

English follows Japanese.

Contents

選び方・調理法

選び方

サヤの緑が濃く、よく張ったものがよい。

下処理

ヘタを取ってから調理する。

調理法

ゆでてから煮物、和え物に、そのまま炒め物、揚げ物に。

保存方法

乾燥させないようポリ袋に入れて冷蔵庫で保存。

料理例

スナックエンドウと牛肉の炒め物、スナックエンドウと油揚げの卵とじ、スナックエンドウのかき揚げ、スナックエンドウの辛子和え、スナックエンドウの卵焼き、スナックエンドウのサラダ、スナックエンドウの土佐和え、スナックエンドウのごま和え、スナックエンドウのバターソテー、スナックエンドウといかの炒め物、スナックエンドウとえびのスープ煮など。

時期・特徴

国内分布

(4~5月)愛知、群馬、静岡、栃木、(6、7月) 福島、岩手、長野、中国からの輸入も多い。

時期

4月から7月

栄養

カロテン、ビタミンC、食物繊維が多い。

特徴

サヤごと食べられるエンドウ豆。軟らかいのでさっとゆでてサラダにしたり炒めて食べたりできる。

品種・由来

  • 品種名:スナック、ジャッキー、スナック1号、2号、ニムラスナップ、ホルン
  • 分類:マメ科エンドウ属
  • 学名:Pisum sativum

由来

原産地はアメリカ、エンドウマメは用途に応じて約700種類あるが、北米でサヤごと食べられる品種として育成された。我が国へは、1970年代の終わり頃にアメリカから導入された。スナップエンドウが本来の名称であるが、手軽に食べられるのでスナックエンドウとよぶ場合もある。

Green pea.

Connoisseurship and cooking.

How to choose.

The pods should be dark green and well stretched.

Preparation.

Remove the capsules before cooking.

Cooking Method.

Boil, simmer and dress with vegetables, or fry and deep fry as is.

Storage Method.

Store in a plastic bag in the refrigerator to prevent them from drying out.

Cooking Examples.

Stir-fried snack peas and beef, simmered snack peas and deep-fried tofu with egg, stir-fried snack peas, snack peas with spicy sauce, fried snack peas with egg, snack pea salad, snack peas with Tosa dressing, snack peas with sesame dressing, sautéed snack peas with butter. fried snack pea and squid, fried snack pea and shrimp in soup, etc.

Seasonal season and characteristics.

Domestic Distribution.

(April-May) Aichi, Gunma, Shizuoka, Tochigi, (June-July) Fukushima, Iwate, Nagano, many imported from China.

When in season.

April to July

Nutritional Content.

High in carotene, vitamin C, and dietary fiber.

Characteristics.

Peas can be eaten with the pods intact. Soft, so they can be boiled quickly and eaten in salads or stir-fried.

Variety and origin.

  • Variety Name: Snack, Jackie, Snack No.1, No.2, Nimrathup, Horn
  • Classification: Fabaceae, Pea
  • Scientific name: Pisum sativum

Origin.

There are about 700 varieties of peas depending on their uses, but this variety was bred in North America as a variety that can be eaten with its pods. It was introduced to Japan from the U.S. in the late 1970s. The original name is “snap pea,” but it is sometimes called “snack pea” because it is easy to eat.

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