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ヨモギ/蓬 モチグサ ヨモギ菜 Japanese mugwort.

English follows Japanese.

Contents

選び方・調理法

選び方

早春の若芽を摘む。葉の軟らかいものがよい。

下処理

収穫後、丁寧に洗い、塩を少し加えて沸騰した湯でゆでる。冷水にとってさますとアクが抜け、きれいな緑色になる。

調理法

ゆでる、揚げて天ぷらにする、煮るなど。

保存方法

ゆでた物を冷凍保存。ゆでた後、陰干しし、天日で乾燥させると保存性は拡大する。

加工品

乾燥品、ヨモギ茶、草もち、草団子、もぐさ、漢方薬。

時期・特徴

国内分布

国内各地の山野に自生する。薬用として新潟、和歌山、京都で栽培されている。

時期

春、乾燥品は通年流通する。

栄養

β-カロテン、食物繊維が多い。カリウム、カルシウム、リン、鉄、ビタミンB1、B2、C、E、Kなどが含まれている。抗酸化作用のあるポリフェノールを含む。独特の芳香はシネオールとアフタシンによるもので抗菌、消炎などの働きを持つとされている。

特徴

各地の山野に自生するキク科の多年草。葉はキクに似ており、裏面に白毛を密生する。山菜として草もちにする他、乾燥させて用いる。葉裏の毛を集めたものがお灸のもぐさとなる。また、乾燥品は「文葉(がいよう)」とよばれ漢方薬にも利用される。沖縄産は香りが高く「フーチバー」とよばれる。

品種・由来

  • 分類:キク科ヨモギ属
  • 学名:Artemisia princes Pamp

由来

原産地は日本で、本州、九州、四国、また朝鮮半島、小笠原諸島など。「よ」は益々を意味する弥(いや・いよ)あるいはよく(善)から、「も」は燃えるまたは萌えるから、「ぎ」は茎のある立草の意味からと言う。「よく燃える草」または「いよいよ萌え茂った草」の意味となる。万葉集にも読まれ、古くから邪気を払う薬草として知られている。また、端午の節句にショウブとともに軒下につるしたり、風呂に入れたりしてきた。

Japanese mugwort.

Connoisseurship and cooking.

How to choose.

Pick young shoots in early spring. The leaves should be soft.

Preparation.

After harvesting, carefully wash them and boil them in boiling water with a little salt. Remove from cold water to remove the scum and turn a beautiful green color.

Cooking Method.

Boil, deep fry, tempura, boil, etc.

Storage Method.

Boiled and frozen. After boiling, dry them in the shade and then dry them in the sun to expand their shelf life.

Processed products

Dried products, mugwort tea, grass sticky rice cake, grass dumplings, moxa, Chinese herbal medicine.

Seasonal season and characteristics.

Domestic Distribution.

Grows wild in mountains and fields throughout Japan. It is cultivated for medicinal purposes in Niigata, Wakayama and Kyoto.

When in season.

Spring, dried products are distributed throughout the year.

Nutritional Content.

High in beta-carotene and dietary fiber. Contains potassium, calcium, phosphorus, iron, and vitamins B1, B2, C, E, and K. Contains polyphenols with antioxidant properties. Its distinctive aroma is due to cineole and aphthacin, which are believed to have antibacterial and anti-inflammatory properties.

Characteristics.

A perennial herb of the Asteraceae family that grows wild in various mountainous areas. The leaves resemble those of Aster and are densely covered with white hairs on the underside. It is used as a wild herb to make kusamo, or dried. The hairs on the underside of the leaves are collected and used as moxa for moxibustion. The dried leaves are also used in Chinese herbal medicine. The Okinawa product has a strong aroma and is called “huchibar” (hooch bar).

Variety and origin.

  • Taxonomy: Asteraceae, Wormwood
  • Scientific name: Artemisia princes Pamp.

Origin.

It originates from Japan, including Honshu, Kyushu, Shikoku, the Korean Peninsula, and the Ogasawara Islands. The word “yo” comes from “yaya” or “well” meaning “more and more,” “mo” from “burning” or “sprouting,” and “gi” from “standing grass” with a stem. It means “grass that burns well” or “grass that finally sprouts. It is also mentioned in the Manyoshu, and has long been known as a medicinal herb to ward off evil spirits. It has also been hung under the eaves of houses with gingerbread on Dragon Boat Festival, or used in baths.

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