選び方・調理法
選び方
ヘタの切り口が新しく、緑色の濃いもの、皮がつややかで肉厚、全体に張りがあるものが良質。
下処理
縦半分に切り、ヘタと種を取り除くのが基本。細切りするときは裏側から切るとよい。
調理法
油炒めや揚げ物にするとおいしく、カロテンの吸収も高まる。色と歯ざわりを生かすためには、加熱を短時間にする。
保存方法
ポリ袋に入れて冷蔵庫の野菜室で保存する。カラーピーマンは、完熟品なので緑のものより日持ち期間は短くなる。
調理例
青椒牛肉絲(ピーマンと牛肉の炒め物)、ピーマンと鶏肉のみそ炒め、ピーマンの肉詰め煮、赤ピーマンのおひたし、赤ピーマンのマリネ、赤ピーマンのレモン漬け、ラタトゥイユ、ピーマンのサラダ、ピーマンの焼きマリネ、フライ、天ぷら、網焼きなどに。輪切りにしてピザやピザトーストのトッピングに。みじん切りしてチャーハンに使用する。
時期・特徴
国内分布
宮崎、茨城、高知、鹿児島、岩手など。
時期
通年出回る。
栄養
緑のピーマンは、β-カロテン、ビタミンCが豊富。赤ピーマンは、緑と比べるとβカロテンやビタミンCの量が2倍以上に増加する。赤い色はカプサンチンという赤色色素による。黄ピーマンのβ-カロテン量は緑に比べて少ないが、ビタミンCは、およそ2倍になる。
特徴
トウガラシのうち、一般に甘味種の品種をピーマンという。最も出回っている緑のピーマンは未熟果で、熟すに従って緑から黄、赤に変化する。赤は完熟したもので、大きさ、味わい、歯触りは緑のものと同じだが、青臭さが減り、甘みが増す。黄ピーマンは、赤とは別の品種の完熟果。ジャンボピーマンは、ベル種という大型種。オランダパプリカともよばれる。肉厚でジューシー。大きさは大人の握りこぶしぐらいになる。未熟果の色は緑で完熟するとほとんどが赤、黄、オレンジになる。
品種・由来
- 品種名:京みどり、カルフォルニア・ワンダー、エース
- 分類:ナス科トウガラシ属
- 学名:Capsicum annuum
由来
原産地は中南米。熱帯アメリカ原産のトウガラシはコロンブスによってヨーロッパに伝わり、さまざまな品種が生まれた。
日本へは明治時代に入ってから伝わったが、一般に普及したのは50年代以降。それ以前は青臭さもあって人気がなかったが、くせの少ない品種が作られたこと、食の洋風化が進んでからは健康志向の高まりとともに人気が出た。
フランス語のピマンがなまってピーマン、またはスペイン語のピミエント(pimento)がなまったという説がある。ピーマンを含むトウガラシ属の学名カプシクムは、ラテン語で「箱」「小さな箱」を意味する。ピーマンの中身が箱のように空洞で果汁がないことに由来する。
Sweet bell pepper.
Connoisseurship and cooking.
How to choose.
Good quality is freshly cut, dark green, with glossy skin, thick flesh, and firmness throughout.
Preparation.
Cut in half lengthwise, and remove the stems and seeds. When cutting into small pieces, it is best to cut from the back side.
Cooking Method.
Fried or deep-fried, they are tasty and carotene absorption is enhanced. To preserve the color and texture, heat briefly.
Storage Method.
Store in a plastic bag in the vegetable compartment of the refrigerator. Colored peppers have a shorter shelf life than green ones because they are fully ripe.
Cooking Examples.
Stir-fried green pepper and beef, stir-fried green pepper and chicken with soybean paste, bell pepper stuffed with meat, boiled red bell pepper, marinated red bell pepper, red bell pepper with lemon, ratatouille, bell pepper salad, grilled marinated bell pepper, fried, tempura, grilled, etc. Cut into rounds and use as a topping for pizza or pizza toast. Chopped and used in fried rice.
Seasonal season and characteristics.
Domestic Distribution.
Miyazaki, Ibaraki, Kochi, Kagoshima, Iwate, etc.
When in season.
Available throughout the year.
Nutritional Content.
Green bell peppers are rich in beta-carotene and vitamin C. Red bell peppers have more than twice the amount of β-carotene and vitamin C as green ones. The red color is due to capsanthin, a red pigment. Yellow bell peppers have less beta-carotene than green, but about twice as much vitamin C.
Characteristics.
Among peppers, sweet peppers are generally referred to as sweet peppers. The most commonly available green peppers are unripe, changing from green to yellow to red as they ripen. Red peppers are fully ripe and have the same size, taste, and texture as green ones, but they are less green and sweeter. Yellow peppers are fully ripe fruits of a different variety than red. Jumbo bell peppers are a large variety called the bell variety. It is also called Dutch bell pepper. They are thick-fleshed and juicy. The size is about the same as an adult’s fist. The unripe peppers are green in color and ripen to red, yellow, or orange.
Variety and origin.
- Variety Name: Kyo Midori, California Wonder, Ace
- Classification: Capsicum annuum (Solanaceae)
- Scientific name: Capsicum annuum
Origin.
It originates from Central and South America. Originally from tropical America, peppers were introduced to Europe by Columbus, and various varieties were created.
It was introduced to Japan in the Meiji Era (1868-1912), but it was not until the 1950s that it became popular among the general public. Before that time, it was not popular due to its foul odor, but it became popular with the growing health-consciousness of the Japanese people after the production of varieties with less peculiar taste and the westernization of food.
There is a theory that the name “green pepper” is derived from the French word “piman,” or from the Spanish word “pimento. The scientific name of the genus Capsicum, which includes bell peppers, means “box” or “little box” in Latin. The name derives from the fact that the bell pepper is hollow like a box and has no juice inside.