選び方・調理法
選び方
色の白いもので、粒が大きくよくしまったものがよい。
下処理
小片に分けて刻んだりつぶしたり、すりおろして使うが、芯の部分にはえぐ味があるので、取り除いてから使う。
調理法
中国料理や朝鮮料理、洋風料理の味を引き立てるのにかかせない香味野菜。個性の強い香りは油との相性がよく、炒めて香りをしっかりと引き出して使うことが多い。とくに肉料理にはかかせない存在で、肉の臭みを消して味にコクを加えることができる。また生臭さを取るためや、スパイスや薬味の一種として料理の隠し味にも利用される。
保存方法
冷蔵庫に入れると芽が出やすいので避ける。ネットに入れて風通しのよい所で常温保存。新ニンニクは水気が多くていたみやすいので、早めに使いきる。
料理例
焼き肉、ぎょうざ、かつおのたたき、ガーリックソース、パスタなど。
加工品
乾燥ガーリック、にんにくのみそ漬け、にんにくの醤油漬け、ガーリックオイルなど。
時期・特徴
国内分布
青森、香川。流通量では輸入の中国産が多い。
時期
通年出回っているが、新物が出回るのは5~9月。中国産は通年輸入されている。
栄養
ビタミンB1が豊富で、食物繊維も多い。
特徴
玉ねぎの仲間で、独特の香りから世界各地で重要な香辛料として使われているが、特にアジアで多く栽培されている。食用とするのは根の鱗茎、茎はニンニクの芽、葉は葉ニンニクとして使われる。独特の香りは玉ねぎと同様硫化アリルによるもので、殺菌作用があり、風邪の予防にも効果的。
品種・由来
- 品種名:福地早生
- 分類:ユリ科ネギ属
- 学名:Allium sativum
由来
原産地は中央アジア、紀元前3200年ごろには古代エジプトなどで栽培・利用されていた。ピラミッド建設労働者には毎日ニンニクが支給されており、アレキサンダー大王の軍勢やキリスト教徒の十字軍遠征の際にも食されていたとか。中国では漢の時代に西域から伝わり、胡蒜(こさん)と呼んだ。日本には古くから伝わり、「大蒜(おおびる)」と呼ばれていた。平安時代中期(927年)の延喜式では栽培法が記載されている。
ニンニクの名前の由来としては、僧侶が隠して忍び食べたからという説や、仏教用語の忍辱がにんにくの隠語となり転化したという説がある。英語のガーリックの由来は、アングロサクソン語に由来し、ガー(槍)のように尖ったリーク(植物)という意味があるといわれる。
Garlic.
Connoisseurship and cooking.
How to choose.
White in color, with large, well-seasoned grains.
Preparation.
Chop, crush or grate into small pieces, but remove the core before use as it has a bitter taste.
Cooking Method.
An essential flavorful vegetable that enhances the taste of Chinese, Korean, and Western cuisine. Its strong aroma goes well with oil, and it is often stir-fried to bring out its full flavor. It is especially essential in meat dishes, where it can remove the smell of meat and add richness to the flavor. It is also used to remove fishy smells and as a kind of spice or condiment.
Storage Method.
Avoid storing in the refrigerator, as they tend to sprout. Store in a net in a well-ventilated place at room temperature. Use up new garlic as soon as possible, as it is very watery and tends to get soggy easily.
Cooking Examples.
Grilled meat, gyoza, bonito strips, garlic sauce, pasta, etc.
Processed products
Dried garlic, garlic in miso, garlic in soy sauce, garlic oil, etc.
Seasonal season and characteristics.
Domestic Distribution.
Aomori, Kagawa. Imported Chinese products dominate in terms of distribution volume.
When in season.
Available throughout the year, but the new crop is available from May to September. Chinese products are imported all year round.
Nutritional Content.
Rich in vitamin B1 and high in dietary fiber.
Characteristics.
A member of the onion family, it is used as an important spice in many parts of the world because of its distinctive aroma, and is especially widely grown in Asia. The edible part is the root scale, the stem is used as garlic sprouts, and the leaves are used as leaf garlic. Its distinctive aroma is due to allyl sulfide, which, like onions, has a disinfectant effect and is effective in preventing colds.
Variety and origin.
- Variety Name: Fukuchi Early
- Classification: Liliaceae (leek)
- Scientific name: Allium sativum
Origin.
Originally from Central Asia, it was cultivated and used in ancient Egypt and other places around 3200 BC. Pyramid construction workers were supplied with garlic every day, and it was also consumed by the armies of Alexander the Great and the Christians during their Crusader expeditions. In China, it was introduced from the West during the Han Dynasty and called hu garlic (kosan). In Japan, it was introduced into the country long ago and was called “Ohiru” (meaning “large garlic”). In the Engishiki (Engi Shiki) of the mid-Heian period (927), the cultivation method is described.
There is a theory that the name “garlic” originated from the fact that monks hid it and ate it surreptitiously, or that the Buddhist term “Ninshin” became the secret word for garlic, and the word “garlic” became a metonymy. The English word garlic is said to be derived from the Anglo-Saxon word meaning a leak (plant) as sharp as a gar (spear).