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タイム タチジャコウソウ/立麝香草 Thyme.

English follows Japanese.

Contents

選び方・調理法

選び方

色がはっきりして、葉を触っても落ちないものを選ぶ。

調理法

ハーブティー、肉、魚料理、香草焼きや煮込み料理の臭い消しや香りづけ、ソーセージ、ハムの風味づけなど。

保存方法

コップに水を入れ、水に浸かる部分の葉を取り除いて差しておくか、ポリ袋に入れて冷蔵庫で保存する。また、香りのみを用いるなら、風通しの良いところで乾燥させてもよい。

加工品

乾燥品、エッセンシャルオイル、タイムビネガー。

時期・特徴

国内分布

日本各地のハーブ園で栽培される。

時期

通年流通する。

栄養

ビタミンCが多い。香りの主成分であるチモールは強い殺菌力、防腐性を持つ。

特徴

多年生で、葉は非常に小さい。古くから各地で栽培され、変種も多いが、まっすぐ伸びる性質(直立性)のコモンタイムと横に這う性質(這性)のワイルドタイムに分類される。

品種・由来

  • 品種名:コモンタイム、レモンタイム、クリーピングタイム、ゴールデンタイム
  • 分類:シソ科イブキジャコウソウ属
  • 学名:Thymusu vulgaris L.

由来

ギリシャ語の煙を立てる(thuos)から、香としてたかれたためthumonの名がつきthymum(ラテン語)、thym(フランス語)、thyme(英語)に変化したと言われる。また、騎士にタイムの葉を送ったことからギリシア語の勇気(thymos)を語源とする説もある。原産地は地中海沿岸で、ヨーロッパでは古くから料理用、薬用として使われてきた。防腐効果があることからエジプトのミイラ作りにも使用された。日本への伝来時期は記録になく、国内ではタイムの仲間であるイブキジャコウソウが自生していて、薬草として用いられてきた。

Thyme.

Connoisseurship and cooking.

How to choose.

Select leaves that are distinct in color and that do not fall off when touched.

Cooking Method.

Herbal teas, meat and fish dishes, odor-eliminating and aromatizing herbs and stews, flavoring sausages and hams, etc.

Storage Method.

Fill a glass with water, remove the leaves from the part of the plant that will be submerged in the water, and leave them out, or place them in a plastic bag and store them in the refrigerator. If only the aroma is used, it can be dried in a well-ventilated place.

Processed products

Dried products, essential oils, thyme vinegar.

Seasonal season and characteristics.

Domestic Distribution.

Grown in herb gardens throughout Japan.

When in season.

Distributed throughout the year.

Nutritional Content.

High in vitamin C. Thymol, the main component of the fragrance, has strong bactericidal and antiseptic properties.

Characteristics.

Perennial, with very small leaves. It has been cultivated in many places since ancient times, and there are many varieties. It is classified into two types: common thyme, which grows straight (erect), and wild thyme, which creeps horizontally (creeping).

Variety and origin.

  • Species: Common thyme, lemon thyme, creeping thyme, golden thyme
  • Scientific name: Thymusu vulgaris L.

Origin.

It is said that the name “thumon” was derived from the Greek word “thuos,” which means “to make smoke,” and that the name was changed to “thymum” (Latin), “thym” (French), and “thyme” (English) when it was used as incense. Another theory is that it is derived from the Greek word “thymos,” meaning courage, because thyme leaves were sent to knights. It originates from the Mediterranean coast and has been used for culinary and medicinal purposes in Europe since ancient times. It was also used for making mummies in Egypt because of its antiseptic effect. There is no record of when it was introduced to Japan. In Japan, thyme has been used as a medicinal herb because it grows naturally in the country.

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