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アサツキ/浅葱 イトネギ   Japanese chive.

English follows Japanese.

選び方・調理法

選び方

緑色の濃いもので、葉先までピンとのび、張りのあるものを選ぶ。

下処理

根を切り落とし、薬味として小口で刻む。

調理法

葉も茎も細長く豊かな香りがあり、細かく刻んで薬味や料理の青みに用い、刺激性の辛味と香り、ほろ苦さを楽しむ。また他のねぎよりも辛味が少ないため、青い香味野菜としても食べる。和え物や、茹でてぬたにも使用されるが、その持ち味を生かすためには加熱をしないで使うと方がよい。

保存方法

乾燥しないように、ぬらした新聞かポリ袋で包んで保存。なるべく早く使う。

料理例

麺物・鍋物・汁物・丼物・ちり蒸し・刺身の薬味、あさつきの酢みそ和え、あさつきのごま和え、あさつき粥、あさつきと豚肉の酢の物、あさつきとまぐろのぬた、いかそうめんのあさつき和え、魚介とあさつきの冷製パスタ、あさつきの卵焼きなど。

時期・特徴

国内分布

山形、埼玉、東京、千葉など。

時期

通年流通するが、12~3月の入荷量が多い。

栄養

β‐カロテンが多く、ビタミンC、B1・B2、葉酸を含む。

特徴

各地方で野生種があり、古くから栽培もされてきたネギの仲間。ネギ類の中では最も細く、ネギより辛味が柔らかで独特の風味があることから薬味に多用される。一般にあさつきとして売られているものは、葉ネギを若取りしたものも多い。最近あさつきの名で出回っているものはほとんどが根深ネギの若芽や鴨頭ネギで、夏から秋のものはほとんどがこれらのネギである。

品種・由来

  • 品種名 :早生の鬼あさつき、晩生の八房あさつき
  • 分類:ユリ科ネギ属
  • 学名:Allium schoenoprasum var. foliosum

由来

原産地はユーラシア大陸と言われている。山地に自生し、古くから野菜として用いられてきた。栽培の歴史は古く、1714年の文献に小葱の名で記載がある。根の浅いところでできるところから「あさつき」の名前になったとする説や色がネギより浅い緑色なので浅い葱から浅葱となったとする説がある。

Japanese chive.

Connoisseurship and cooking.

How to choose.

Select dark green leaves that are firm and taut all the way to the tips.

Preparation.

Cut off the roots and chop in small pieces as a condiment.

Cooking Method.

Both the leaves and stems are long and slender and richly fragrant. Chopped finely, it is used as a condiment or as a green in dishes, where its pungent pungency, aroma, and bitterness can be enjoyed. It is also eaten as a green savory vegetable, as it is less pungent than other green onions. It is also used as a garnish, or boiled and used in nudashi, but it is best to use it without heating it in order to make the most of its flavor.

Storage Method.

Wrap in wet newspaper or plastic bags to keep from drying out. Use as soon as possible.

Cooking Examples.

Noodles, one-pot dish, soup, bowl of rice topped with soup, steamed chiri-style dish, condiment for sashimi, asazuki with vinegared miso, asazuki with sesame paste, asazuki porridge, vinegared asazuki and pork, nuta of asazuki and tuna, squid somen noodles with asazuki, cold pasta with seafood and asazuki, fried egg with asazuki, etc.

Seasonal season and characteristics.

Domestic Distribution.

Yamagata, Saitama, Tokyo, Chiba, etc.

When in season.

Distributed throughout the year, but most arrivals are from December to March.

Nutritional Content.

High in β-carotene, containing vitamin C, B1 and B2, and folic acid.

Characteristics.

A member of the leek family with wild varieties in various regions and cultivated since ancient times. It is the thinnest of all leeks and is often used as a condiment because of its soft pungency and unique flavor. Generally sold as “asatsuki” are often young leaf leeks. Recently, most of the leeks sold under the name “asatsuki” are young sprouts of Nefuka leeks and Kamo-tou leeks, and most of the summer and fall products are these leeks.

Variety and origin.

  • Variety Name :Early Asatsuki Oni Asatsuki, Late Asatsuki Yatsufusa
  • Classification : Liliaceae (leeks)
  • Scientific name : Allium schoenoprasum var. foliosum

Origin.

It is said to originate from the Eurasian continent. It grows wild in mountainous areas and has been used as a vegetable since ancient times. It has a long history of cultivation, and is mentioned in a 1714 document under the name “ko-onion. There is a theory that the name “asatsuki” comes from the shallow roots, and that the color is a shallower green than that of leeks, hence the name “asagi,” which means “shallow leek.

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